problem z dziedziną
Justyna: Hej

mam taki problem z wyznaczeniem dziedziny...
f(x,y) =
√1−x2 − y2
12 kwi 21:50
oli.: to wszystko co jest pod pierwistkiem ≥0
12 kwi 21:56
Justyna: no tak ja to wiem, ale chodzi o to, że musimy wyznaczyć wartość dla x i y. I czy to jest okrąg
zamalowany wew.
12 kwi 21:57
Tomek.Noah: pierwszy raz takie cos widze na oczy ale:
1−x
2−y
2≥0
x
2+y
2≤1 i jak widzsz mamy kolo

S(0,0) r=1
12 kwi 22:00
kalafiorowa:
1−x2−y2≥0
x2+y2≤1
kolo o srodku w punkcie (0,0) i promieniu dlugosci 1
12 kwi 22:01
y.z.:
Df: 1 −x2 −y2 ≥0
to:
Df: x2 +y2≤1 −−−−− zb. punktów należących do koła o S(0,0) i r= 1
12 kwi 22:02
Andy:

1 − x
2 − y
2 ≥0
(1 − x)(1 + x) ≥ y
2
f(x) = (1 − x)(1 + x)
g(y) = y
2
f(x) ≥ g(y)
tak mi się wydaje, ale jakoś gwarancji nie daję ...
12 kwi 22:03
Andy: ale wymyśliłem ....
12 kwi 22:04
Justyna: dzięki

a wiesz moze jaka bedzie dziedzina 1+
√−(x+y)2
12 kwi 22:06
Justyna: ln(x+y)
12 kwi 22:07