Chemia + mata
Kacha: Z 200 cm
3 0,3 molowego roztworu soli odparowało 80 cm
3 wody. Oblicz stężenie molowe
otrzymanego roztworu.
bardzo proszę o sposób rozwiązania + rozwiązanie
12 kwi 21:37
Mateusz: Korzystam ze wzoru na stężenie molowe
| | n | |
Cmol = |
| licze ile moli soli znajduje sie w roztworze n = Cmol*v = 0,3 |
| | v | |
mol/dm
3*0,2dm
3 =0,06 mola skoro pozbylismy sie wody to zmieniła sie objętość roztworu jego
stężenie wzrosło ale liczba moli soli nie zmieniła się tak więc objętosc nowego roztworu to
| | 0,06 | |
200cm3−80cm3 = 120cm3 a zatem stężenie nowego roztworu wynosi Cmol = |
| = |
| | 0,12dm3 | |
0,5 mola
12 kwi 22:05
Mateusz: poprawka "0,5 mol/dm3"
12 kwi 22:05
Kacha: dziękuję
12 kwi 23:03