Graniastosłupy
Maja: Proszę o pomoc z tymi dwoma zadaniami, o takie łopatologiczne rozpisanie bo kończę w martwym
punkcie i nie mogę ruszyć dalej
1. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość a. Najdłuższa
przekątna tego graniastosłupa jest cztery razy dłuższa od najkrótszej przekątnej podstawy.
Oblicz objętość graniastosłupa.
2. Dwie krawędzie podstawy mają długość 3. Przekątna prostopadłościanu ma długość 12 i tworzy z
krawędzią boczną kąt o mierze 30 stopni. Oblicz objętość prostopadłościanu.
12 kwi 21:12
Maja: prosze
12 kwi 21:38
Maja: jeszcze raz proszę
12 kwi 22:08
Maja: nikt nie pomoże?
12 kwi 22:30
Maja: proszę bardzo mi na tym zależy
12 kwi 22:40
Godzio: Pomoge ale najpierw napisz mi wzory na przekątne sześciąkąta foremnego:
d = krótsza przekątna
e = dłuższa
jeśli to mi napiszesz uznam że coś umiesz i wtedy moge pomagać
12 kwi 22:42
Maja: Hm...d=4e
e=a√2
o to chodziło?
12 kwi 22:46
Maja: a{p}3 pomyłka
12 kwi 22:46
Godzio:

no niezupełnie ale dobra niech Ci będzie

e = 2a
d = a
√3
H
2 + e
2 = 16d
2
H
2 + 4a
2 = 16a
2 * 3
H
2 = 44a
2
H = 2
√11a
| | a2√3 | |
V = Pp * H = 6 * |
| * 2√11a |
| | 4 | |
Wymnóż i podaj odpowiedź
12 kwi 22:50
Godzio:

α = 30
o
H = 6
√3
V = P
p * H
12 kwi 22:53
Godzio:
6 = d
d
2 = 3
2 + a
2
36 = 9 + a
2
a = 3
√3
teraz domyslilem sie ze dwie krawedzie nie oznaczaja ze to kwadrat wiec jedna krawedz ma
dlugosc 3 a druga 3
√3
12 kwi 22:56
kasia : krawędzie podstawy prostopadłościanu mają długość 3. pRZEKĄTNA PROSTOPADŁOŚCIANU TWORZY Z
KRAWĘDZIĄ BOCZNĄ KĄT O MIERZE 30 STOPNI. oblicz objętość prostopadłościanu.
29 gru 11:37