trójkat
oli.: Liczby 4 , 10 , c sa długościami boków trójkąta równoramiennego. oblicz c ? od czego mam w tym
zadaniu wogóle zacząć
12 kwi 21:09
Tomek.Noah: od nierownosci trojkata
12 kwi 21:23
oli.: a mógłbyś mi to jakos jasniej napisac ?
12 kwi 21:25
12 kwi 21:26
oli.: acha to mam obliczyc takie cos : 4+10>c? dobrze?
12 kwi 21:28
Tomek.Noah: przeczytaj polecenie...
masz trojkat rownoramienny gdzie oznacz sobie boki a, b, b (2 b bo sa 2 boki takie same)
jesli jeden z nich wynosi 4 drugi 10 to sila rczecy trzeci bok wynosi 4 albo 10 i teraz dzieki
tym nie rownosciom zgadnij...
12 kwi 21:31
oli.: no pewnie 10

ale zeby zapisac to poprawnie to nie bardzo wiem. to zadanie otwarte wiec
trzeba jakies obliczenia prawda?
12 kwi 21:39
Tomek.Noah:

1) sposob
a=4 b=10 a=4
a+a>b
a+b>a
4 + 4 >10 −sprzecznosc
4+10>4 − prawda
2) sposob
a=10 b=4 a=10
a+a>b
a+b>a
10 + 10> 4 −prawda
10 + 4>10 −prawda
aby wynik byl prawidlowy nierownosci w obu przypadkach musza zachodzic rownoczesnie wiec
prawidlowa odpowiedz: to bok trzeci rowny jest 10
tak powinienes zapisac
12 kwi 21:47
oli.: dziekuję Ci bardzo.
12 kwi 21:55