??
c+++:

na okręgu o promieniu długości r opisano trapez prostokątny, którego krótsza podstawa ma
długość
32r. Oblicz pole tego trapezu.
podstawiłam pod wzór na pole
ale co dalej
12 kwi 20:50
peper: górną podstawę podziel sobie na r + 12r narysuj dwa promienie jeden prostopadły do górnej
podstawy drugi prostopadły do prawego ramienia , wówczas prawe ramie możesz podzielić na
12r + x (zrobiłem rysunek ale mi sie skasował i nie chciało mi sie drugi raz)
teraz narysuj promień prostopadły do dolnej podstawy i zauważ że pojawiły się dwa romby , które
są ( o ile sie nie myle ) podobne , zrób proporcje wylicz x , a potem z pitagorasa wylicz ten
kawałeczek podstawy dolnej który jest niewiadomą ...
taki byłby mój sposób nie wiem czy jest dobrze ale spróbuj..
12 kwi 21:26
peper: jeśli pomogłem , to spróbuj się zrewanżować , tez mam problem z zadaniem
12 kwi 21:27
peper: sorka to nie są romby oczywiście tylko jakies deltoidy
12 kwi 21:28
peper:
12 kwi 21:31
c+++: to dajesz swoje
12 kwi 21:47
peper: peper: W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8 wpisujemy prostokąty w taki
sposób, że jeden bok prostokąta zawarty jest w przeciwprostokątnej a dwa pozostałe wierzcołki
należą do przyprostokątnych . Wyznacz wymiary tego prostokąta , którego pole jest największe.
Proszę o Pomoc!
12 kwi 21:56
peper: peper: X,y∊ R które z poniższych wzorów opisują przekształcenia izometryczne? P((x,y)) = (−x,
y+1) P((x,y))= (2x, −y) P((x,y)) = (x, −y)
12 kwi 21:56
peper: i napisz mi czy chociaż dobrze Ci to rozwiązałem

?
12 kwi 21:57
c+++: wiesz doszłam do czegoś ale nie wyszło mi nic.
12 kwi 22:00
peper: a masz odpowiedzi moze?
12 kwi 22:05
c+++:

odcinek CB = 10
i teraz musisz skożystać z podobieństwa trójkątów
patrz że trójkąt GFC i DEB mają jeden taki sam bok.
12 kwi 22:08
c+++: nie mam odpowiedzi. niestety. w której klasie jesteś ?
12 kwi 22:09
peper: maturalna , powtórka z planimetrii własnie
12 kwi 22:10
c+++: GA= X GC=6−X AD=Y DB=8−Y FE=Z CF i EB=10−Z
12 kwi 22:12
c+++: ja też. i mam okropne testy. juz mam dosyc. ale sama wybrałam w sumie m

może coś ci pomoga
moje skojarzenia.
12 kwi 22:13
peper: no to co do Twojego zadania to prawe ramie według mnie = 52 r
z pitagorasa liczysz y y2 + 4r2 = 25r24 y2 = 9r24 y = 3r2
No i z tego by wynikało ze dolna podstawa = 3r chociaz za ciula nie widac tego na rysunku , nie
wiem czy to dobrze , ale nie mam innego pomysłu , no i teraz tylko podstawic do wzoru na pole.
12 kwi 22:15
c+++: ale jak wyszło Ci te
52r
12 kwi 22:18
peper: założyłem że te deltoidy są podobne więc według mojego toku rozumowania x = 2r ale to moze byc
kompletna bzdura
12 kwi 22:19
peper: więc 2r+1/2r
12 kwi 22:19
c+++: to byłoby zbyt proste. nie można zakładać czegoś, czego nie da sie udowodnić.
12 kwi 22:36
peper: Starałem się
12 kwi 22:37
c+++: dziękuje

za wszystko ja również się starałam
12 kwi 23:10