nivea: x - √7-x <1
Co muszę zrobić?
5 gru 17:35
nivea: Odpowiedź ma być od (
∞, 3) a mi wychodzi przedział (-2,3). Dziedzina jest od (-
∞, 7)
Więc co nie tak
5 gru 17:41
nivea: Jak sobie sprawdzam, to każda liczba od 3 do -
∞ spełnia nierówność, więc 2 to pierwiastek
fałszywy

Na jakiej podstawie mam sformułować inną odpowiedź
5 gru 17:49
Miki:
po pierwsze dziedzina ; 7-x≥ 0 <=> x ≤ 7
x-1 <
√7-x podnosimyobydwie str. do kwadratu
x
2 -2x +1 < 7 - x
x
2 - x - 6 < 0 Δ= 25
√Δ = 5
x
1 = 3 x
2 = - 2
czyli x ⊂(-∞, - 2) U ( 3,∞) i x≤ 7
cz. wspólna
x ⊂(-∞, - 2) U ( 3, 7> ale dla x⊂ (3, 7> zachodzi wiekszość
bo jak weźmiemy np; x = 4 z tego przedziału to
otrzymasz 4 -
√3 a to jest >1
czyli pierwiastek fałszywy i tak jest dla wszystkich x ⊂(3, 7>
bo przy met. "starożytnych"( tak sie ona nazywa

trzeba wyeliminować fałszywe rozwiazania
dlatego odrzucamy ten całyprzedziałOK?
więc rozwiazaniem będzie tylko
x⊂(-∞, - 2)
5 gru 17:52
nivea: Miki. Ale źle sobie chyba wykres narysowałaś. Bo x
2 jest dodatni, więc ramiona w górę, a
każdą nam znaleźć x<0, więc będzie przedział -
∞ do 3 i wtedy będzie wszystko ok.
Dziękuję Ci bardzo

5 gru 17:57
nivea: Więc w takim wypadku co mam zrobić z tym, że mam przedział (-2,3) a -3 też spełnia
nierówność

tak po matemtycznemu
5 gru 17:59
Miki: Moment popełniłam bład wziełam rozwiazania >0 a nie <0

zaraz Ci poprawie poprostu
źle spojrzałam OK
5 gru 18:00
nivea: Oki, dziękuję
5 gru 18:01
Miki: rozwiazanie nierównosci kwadratowej to
x⊂(-2, 3)
i x≤ 7 więc odp: x∈(- ∞, 3) ale bez 3
5 gru 18:04
nivea: Tak. A jak mam napisać na końcu.
Pierwiastek -2 jest pierwiastek fałszywym, więc ograniczenie -2 jest fałszywe, więc x
należy od -
∞ do 3

Można tak?
5 gru 18:07
Miki: cz.wpólna wprawdzie tylko x⊂(-2,3) ale ponieważ podnosilismy do kwadratu :0 to
wszystkie ujemne są też rozwiązaniem KP

teraz dobrze już Sorry nie popatrzyłam na znak mniejszy tylko wiekszy

5 gru 18:07
Miki: nie

! -2 nie jest fałszywcem , tylko wszystkie z przedziału (3, 7)
bo dla - 2
masz -2 -
√7-(-2) = -2 -
√9 = -2 -3 <1 ok
5 gru 18:10
5 gru 18:13