sześcian
dankaa1004: Jeżeli objętość sześcianu jest równa 24, to ile wynosi przekątna tego sześcianu

w odpowiedziach mam, że wynosi 2*
6√35 (pod pierwoastkiem jest 3
5)
ale nie wiem jak mam do tego dojść
12 kwi 20:06
Kejt:
V=a3
d− przekątna
d=a√3
to chyba jakoś tak było..
12 kwi 20:08
dankaa1004: wiem że to tak jest, tylko nie wiem jak obliczyć a, bo gdyby z tego wzoru to a=2√3,
ale wtedy pole = 24√3 a tak nie powinno być
12 kwi 20:11
Dudi: Moze cos w odp pomylone moze byc, sprawdz jeszcze raz dokladnie. Ale mi sie wydaje, ze raczej
powinno być tak jak Kejt mówi..
12 kwi 20:13
dankaa1004: to jest zadanie z arkusza maturalnego i mam tam takie odpowiedzi:
A: 2* 4√3
B: 2* 4√9
C: to właśnie ta odpowiedź, która wam podałam, bo on a jest w odpowiedziach zaznaczona
D: 6
więc nie wiem gdzie jest błąd
12 kwi 20:18
Kejt: liczysz przekątną nie pole..
a=23√3
d=23√3*√3=26√35
jeśli muszę to Ci to rozpiszę, ale jestem leniwa więc..
12 kwi 20:27
dankaa1004: ojej, dzięki, jeżeli byś miała chwilę fajnie by było gdybyś mi to rozpisała bo nie wiem
dlaczego tam jest, że a=23√3
12 kwi 20:31
Kejt: znaj moje dobre serce.
V=24
V=a3
a3=24
a=3√24
a=23√3
23√3*√3=2*313*312=2*326*336=2*316
*316*316*316*316=2*356=26√35
12 kwi 20:49
dankaa1004: Dziękuję Ci bardzo
12 kwi 21:01