proste,parabole,okręgi,trójkąty
ana: Dane jest przekształcenie płaszczyzny P określone wzorem: P(x,y)= (−x,y+1), gdzie x,y ∊ R
c) wyznacz równania osi symetrii figury, która jest sumą okręgu o i jego obrazu w
przekształceniu P.
z c) nie mogę sobie poradzić

proszę o pomoc
12 kwi 20:03
ana: hallo ?
12 kwi 21:45
Julek:
c )
1) y = f(x)
Przekształcenie : Symetria osiowa względem osi OY
2) y = f(−x)
Translacja o wektor v = [0;1]
3) y = f(−x) + 1
12 kwi 21:45
y.z.:
Jakie równanie ma dany okrąg ? ... bo nie napisałaś .
12 kwi 21:54
ana: nie było podane....
ale w podpunkcie b) znajdz równanie obrazu okręgu o: x2 + y2 −2y−4=0 w tym przekształceniu
... Ale chyba b) do c)nic nie ma...
13 kwi 10:49