Dziwne zadanie, pomoże ktoś?
Arlik:

Kat ostry równoległoboku ABCD jest równy 45stopni. pole równoległoboku wynosi 108 cm kw., a
jego wysokość DE ma długość 9 cm. Oblicz długość odcinka EB.
Tam gdzie jest luk jest 45 stopni.
Bo dlugich liczeniach wyszlo mi, ze:
wszytkie boki maja 12 cm., ale czy to ma jakis sens?
108=0,5*(a+b)*9
108=4,5(a+b)
(a+b) − 108/:4,5
(a+b)=24/:2
a=12
b=12
ALe pytam sie, jak to rozwikłać?
12 kwi 19:59
Grzesiek: no to tak z pola lliczysz jaka jest dlogosc AB co nie i wiesz tez ze AE = 9 poniewaz trojka ADE
jest rownoramienny wiec jak masz juz AB i AE to obliczenie EB nie jest problemem
12 kwi 20:01
Grzesiek: a to jest rownoleglobok wiec pole na trapez nie jest wymagane chodz jest dobre
12 kwi 20:01
Arlik: No tak, nie jest problemem, ale w jaki sposób?
Uzyć pola trapezu i wyjdzie mi EB?
Juz patrze
12 kwi 20:05
Arlik: Widzisz, zadanie na poziomie 1 gimn, siostra to bierze, a ja jej musze robic tą majce
12 kwi 20:06
Arlik: Czyli już wiem.
Jeżeli to trj. równoramienny, to jak odejme 12 − wysokośc, czyli 9 = długości odcinka EB, czyli
3?
dobrze twierdze?
tak jest w odpowiedziach, ale bez nich napewno bym tak nie powiedzial
12 kwi 20:11
Grzesiek: no tak wychodzi dokladnie tak jak piszesz
12 kwi 20:12
Arlik: Ok, spoko
12 kwi 20:14
Karusia: Sorry ale jak wzorem pola trapezu obliczasz pole równoległoboku?
P równoległoboku = ah
16 maj 19:53