prosze o sprawdzenie.
c+++: | | π | |
oblicz tg(α−π4) wiedząc że cosα=941 i α∊(0, |
| )
|
| | 2 | |
| | tgα−tg45 | |
doszłam do tego że tg(α−45)= |
|
|
| | 1+tgαtg45 | |
pomyślałam jeszcze że moge skożystać z cosinusa w ten sposób że oblicze sobie długośc boku
41
2−9
2=x
2
wtedy x=40
ale czy to jest dobrze
12 kwi 19:53
Grzesiek: tak nie wiem czy to do czego doszedles jest dobre niechce mi sie sprawdzac ale z tego mozesz
juz fajnie wszystko wuliczyc tg45 masz a tgα oblicz z podanej wielkosci cosα tg to sinus na
cos a sin liczysz z 1 trygonometrycznej
12 kwi 19:57
c+++: dziękuje ślicznie
12 kwi 20:02