Sylvia: Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny Wysokość graniastosłupa jest dwa razy
dłuższa od krawędzi podstawy. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą dwie
krótsze równoległe przekątne podstaw. Pole otrzymanego przekroju jest równe 8√3
Wyznacz długość przekątnych tego graniastosłupa.
5 gru 16:04
karloz: Sylvia - zadanko jest ciut nieprecyzyjne bo nie mówi, przez które krótsze przekątne ma
przejść ta płaszczyzna (poza faktem, że na przeciwległych podstawach)...
5 gru 16:49
Miki:
Więc narysuj ten graniastosłup, będzie Ci łatwjej widzieć te zalezności :0
przekrój o którym mowa w zad. to prostokąt o bokach
d
ś i d
kp przekatna ściany i krótsza przekatna podst. Ok?
czyli pole przekroju oznaczmy przez P
prz
P
prz = 8
√3
P
prz = d
ś * d
krp
więc
ponieważ H= 2a to d
ś obliczymy z tw. Pitagorasa
d
ś 2 =a
2 +(2a)
2 d
ś2 = 5a
2 d
ś= a
√5
wracajac do pola przekroju obliczymy już d
krp
bo d
krp*d
ś = 8
√3
8
√3 8
√3*
√5 8
√15
czyli d
krp = -------- = ------------ = --------
a
√5 5 a 5a
Przekatna główna tego graniastosł. oznaczmy przez d
g
czyli d
g = z tw. Pitagorasa
d
g2 = H
2 + (2a)
2 bo dłuższa przekątna w podst to 2a
czyli d
g2 = (2a)
2 +(2a)
2 d
g2 = 8a
2
d
g = 2a
√2
8
√15
odp: głowna przekatna d
g = 2a
√2 d
krp = ---------
5a
dłuższa przekątna w podstawie = 2a
i d
ś= a
√5
chyba oto chodzi

bo nie napisałaś , czy wszystkie przekatne trzeba policzyć
5 gru 16:54
Miki: Do Karlosa

myślę,że o to chodziło

ale to tylko tak się domyslam
5 gru 16:56
karloz: Ja tez myślę, że o to chodziło

Mimo to, taka odpowiedź wpisałbym na egzaminie. W
zadaniu nie powinnaś się "domyślać" o co chodzi
5 gru 17:01
Miki: Oczywista

oczywistość

Pozdrawiam

5 gru 17:03