matematykaszkolna.pl
Sylvia: Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny Wysokość graniastosłupa jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą dwie krótsze równoległe przekątne podstaw. Pole otrzymanego przekroju jest równe 83 Wyznacz długość przekątnych tego graniastosłupa.
5 gru 16:04
karloz: Sylvia - zadanko jest ciut nieprecyzyjne bo nie mówi, przez które krótsze przekątne ma przejść ta płaszczyzna (poza faktem, że na przeciwległych podstawach)...
5 gru 16:49
Miki: Więc narysuj ten graniastosłup, będzie Ci łatwjej widzieć te zalezności :0 przekrój o którym mowa w zad. to prostokąt o bokach dś i dkp przekatna ściany i krótsza przekatna podst. Ok? czyli pole przekroju oznaczmy przez Pprz Pprz = 83 Pprz = dś * dkrp więc ponieważ H= 2a to dś obliczymy z tw. Pitagorasa dś 2 =a2 +(2a)2 dś2 = 5a2 dś= a5 wracajac do pola przekroju obliczymy już dkrp bo dkrp*dś = 83 83 83*5 815 czyli dkrp = -------- = ------------ = -------- a5 5 a 5a Przekatna główna tego graniastosł. oznaczmy przez dg czyli dg = z tw. Pitagorasa dg2 = H2 + (2a)2 bo dłuższa przekątna w podst to 2a czyli dg2 = (2a)2 +(2a)2 dg2 = 8a2 dg = 2a2 815 odp: głowna przekatna dg = 2a2 dkrp = --------- 5a dłuższa przekątna w podstawie = 2a i dś= a5 chyba oto chodzi bo nie napisałaś , czy wszystkie przekatne trzeba policzyć emotikonka
5 gru 16:54
Miki: Do Karlosa emotikonka myślę,że o to chodziło ale to tylko tak się domyslam emotikonka
5 gru 16:56
karloz: Ja tez myślę, że o to chodziło emotikonka Mimo to, taka odpowiedź wpisałbym na egzaminie. W zadaniu nie powinnaś się "domyślać" o co chodzi emotikonka
5 gru 17:01
Miki: Oczywista oczywistość Pozdrawiamemotikonka
5 gru 17:03