matematykaszkolna.pl
Sylvia: Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny Wysokość graniastosłupa jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą dwie krótsze równoległe przekątne podstaw. Pole otrzymanego przekroju jest równe 8√3 Wyznacz długość przekątnych tego graniastosłupa.
5 gru 16:04
karloz: Sylvia - zadanko jest ciut nieprecyzyjne bo nie mówi, przez które krótsze przekątne ma przejść ta płaszczyzna (poza faktem, że na przeciwległych podstawach)...
5 gru 16:49
Miki: Więc narysuj ten graniastosłup, będzie Ci łatwjej widzieć te zalezności :0 przekrój o którym mowa w zad. to prostokąt o bokach dś i dkp przekatna ściany i krótsza przekatna podst. Ok? czyli pole przekroju oznaczmy przez Pprz Pprz = 8√3 Pprz = dś * dkrp więc ponieważ H= 2a to dś obliczymy z tw. Pitagorasa dś 2 =a2 +(2a)2 dś2 = 5a2 dś= a√5 wracajac do pola przekroju obliczymy już dkrp bo dkrp*dś = 8√3 8√3 8√3*√5 8√15 czyli dkrp = -------- = ------------ = -------- a√5 5 a 5a Przekatna główna tego graniastosł. oznaczmy przez dg czyli dg = z tw. Pitagorasa dg2 = H2 + (2a)2 bo dłuższa przekątna w podst to 2a czyli dg2 = (2a)2 +(2a)2 dg2 = 8a2 dg = 2a√2 8√15 odp: głowna przekatna dg = 2a√2 dkrp = --------- 5a dłuższa przekątna w podstawie = 2a i dś= a√5 chyba oto chodzi bo nie napisałaś , czy wszystkie przekatne trzeba policzyć emotikonka
5 gru 16:54
Miki: Do Karlosa emotikonka myślę,że o to chodziło ale to tylko tak się domyslam emotikonka
5 gru 16:56
karloz: Ja tez myślę, że o to chodziło emotikonka Mimo to, taka odpowiedź wpisałbym na egzaminie. W zadaniu nie powinnaś się "domyślać" o co chodzi emotikonka
5 gru 17:01
Miki: Oczywista oczywistość Pozdrawiamemotikonka
5 gru 17:03