Pole trójkąta foremnego
Kuba: Oblicz pole trójkąta foremnego, wiedząc, że pole koła opisanego na tym trójkącie jest równe 9 π
cm2
12 kwi 19:51
Kejt: wylicz promień koła. będzie stanowił 23 wysokości trójkąta.
12 kwi 19:53
Kejt i co dalej?: I co dalej? Jak wylicze promień czy promień stanowi bok tego trójkata?
12 kwi 21:45
peper: wysokość trójkąta jest a √32
promień okręgu opisanego to 23 tej wysokości czyli a √33
Pole okręgu to π r2 czyli [a √33]2 π czyli a23 π
zatem a23 π = 9 a2 π = 27 a2 = 27π a =√ 27π
P Δ = a2 √34 =27√34π
12 kwi 21:55