matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trójkąta foremnego
Kuba:
Oblicz pole trójkąta foremnego, wiedząc, że pole koła opisanego na tym trójkącie jest równe 9 π cm
2
12 kwi 19:51
y.z.:
a
√
3
R=
3
πa
2
P(koła)= πR
2
=
3
πa
2
= 9π
3
a
2
= 27
a
2
√
3
27
√
3
P
Δ
=
=
cm
2
4
4
12 kwi 22:59