POMOCY! Nie wiem od czego zacząć wogóle ;(
Damian: Oblicz objętoś ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. Jego pole powierzchni całkowitej wynosi
48cm2, a krawędz podstawy i wysokość ściany bocznej są równej długości.
12 kwi 19:51
Damian: ktoś chętny do pomocy?
12 kwi 19:59
Damian: :(
12 kwi 20:00
Jack: Pc=4*Pb+Pp=4*12hb*a+a2
Wiemy, że hb=a, zatem
Pc=4*12hb*a+a2=2a*a+a2=3a2=48
a2=16
a=4
hb=a=4
H2+(12a)2=hb2
H2+4=16
H2=12
H=2√3
V=13a2*H=1316*2√3=32√33
12 kwi 20:04
Damian: Jack jesteś gość! Dzieki!
12 kwi 20:13