oblicz pole graniastosłupa
basica:

Zaznaczony na rysunku trójkąt jest równoboczny.Oblicz pole powierzchni narysowanego
graniastosłupa trójkątnego prostego
α=120
12 kwi 19:15
Grzesiek: oj tu trzeba sie pobawic troche z twierdzenie cosinusow tak z tego twierdzenia obliczamy boki
podstawy wiemy ze jeden ma 2 a pozostale sa rownej dlogosci i kat miedzy nimi jest 120 z tego
cos tam nam wychodzi i uzywamy tego do obliczenia wysokosci bo razem z przekatna sciany
bocznej tworzy trojkat prostokatny reszta to tylko formalnosc gdzy sie ma wszystkie boki
12 kwi 19:23
basica: a nie ma innego sposobu? gdyż to jest zadanie z matury podstawowej a do niej nie obowiązuje
twierdzenie cosinusów

odpowiedz to 8
√2+4
√6+2
√3
12 kwi 19:32
Grzesiek: hmmm no chwila
12 kwi 19:34
Grzesiek: bo ta 2 to do tych zielonych tak
12 kwi 19:35
Grzesiek: no da sie inaczej dorysuj wysokosc podstawy ona dzieli ten kat na 2 katy 60 i pada pad katem 90
na przeciwprostokatna no i dzili ja na odcinki po jeden i tam z wlasnosci tez sie wszystko da
wyliczyc
12 kwi 19:38
monika:
5 lis 10:11
aniabb:

w podstawie mamy
h
√3= 1 ⇒ h=
√3/3
b=2h = 2
√3/3
5 lis 10:24
aniabb:

boki
H
2=2
2−b
2 = 4−12/9 = 4− 4/3 = 8/3
H=2
√2/
√3 = 2/3
√6
5 lis 10:28
aniabb: Pole graniastosłupa
2*Pp + 2*b*H + 2*H = 2*√3/3+8√2/3 + 4√6/3
5 lis 10:30