Trojkat,
Paulaaaa: Punkt P leży wewnatrz prostokąta ABCD. Wykaż że suma pól trójkatów APD i BPC jest tówna sumie
pól trójkątów APB i DPC.
12 kwi 19:03
Grzesiek: narysuj sobie to a punkt p daj gdziekolwiek narysuj wysokosci tych trojkatow prostopadle do
bokow prostokata i napisz rownaie P1 + P2 = P3 + P4 no i wpisz tam te pola np P1 to AB/2 * h1
i tak wszystkie
pisz tak zeby uzywac tylko bokow AB i AD bo AB = CD i AD = BC potem wyciagnij boki i ta jedna
droga przed nawias skruc 1/2 i zauwaz zw h1 + h2 = jeden z bokow zalezy jak narysujesz
12 kwi 19:18