Basia: Zadanie 9, próbna matura, profil rozszerzony
Dany jest ostrosłup trójkątny, którego podstawą jest trójkat równoramienny o bokach
długości 5 cm, 5 cm i 6 cm. Wysokość ostrosłupa jest równa 2 cm. Spodek wysokości jest
środkiem okręgu wpisanego w podstaw ę. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
Otóż: obliczam promień okręgu i wpisanego R=H=2 i z trójkąta o bokach R,H,h b wyliczam
hb to jest oczywiste bo ta ściana boczna jest trójkątem równoramiennym i spodek
wysokości hb pokrywa się z punktem styczności okręgu. Dlaczego jednak również w
pozostałych dwóch ścianach bocznych, które z całą pewnością trójkątami równoramiennymi
nie są spodki wysokości pokrywają się z punktami styczności okręgu? Nie twierdzę, że tak
nie jest, ale nie wiem dlaczego *tak jest*
Czy ktoś mnie oświeci?
5 gru 14:35
Miki:
Basia

w/g mnie to r= 3/2 dobrze liczę
5 gru 15:12
Miki:
w/g mnie tak by było ale tylko wtedy gdyby trójkat
w podstawie był równoboczny czy tak
5 gru 15:20
Basia:
w tym rzecz, że nie jest; jest tylko równoramienny
rozwiązanie dołączone do arkuszy sugeruje, że wysokości ścian bocznych są równe i na tej
zadsadzie po policzeniu hb jest liczone pole powierzchni całkowitej
co do promienia nie jestem w tej chwili pewna, zdaje mi się, że 2, ale sprawdzę
jeśli tak z tymi wysokościami nie jest to w ogóle nie widzę możliwości obliczenia tych
dwóch pozostałych, ale powierzchnię pewnie da się policzyć bo da się policzyć trzecią
krawędź, tylko wynik chyba będzie inny, chociaż nie na 100% bo nie przeliczałam
5 gru 16:15
Basia:
P.S. Te arkusze i rozwiązania są na http://matura.servis.pl/ jako pliki pdf do ściagnięcia
5 gru 16:28
Basia:
Oczywiście 3/2; hb=5/2
5 gru 16:32
Miki: Basia

rzeczywiście nietrzeba liczyć tej trzeciej wysokości w ścianie bocznej
bo jak obliczymy krawędź boczną to pole trzeciej ściany już ze wzoru Herona tak


Nie takie straszne to zad. jak by sie wydawało
6 gru 14:19
Basia:
ja tak liczyłam, ale w tym dołączonym do arkusza rozwiązaniu jest inaczej i dlatego
pytałam;
tam Pb jest liczone tak: (2a+b)*hb
i na tej podstawie wyszło mi, że czegoś tu nie wiem, no bo nie wiem na jakiej podstawie
oni to tak policzyli
6 gru 15:16
Basia:
P.S. dzisiaj raczej nie działam, a jesli to dopiero wieczorem; pozdrowienia i cdziękuję
6 gru 15:25