matematykaszkolna.pl
Basia: Zadanie 9, próbna matura, profil rozszerzony Dany jest ostrosłup trójkątny, którego podstawą jest trójkat równoramienny o bokach długości 5 cm, 5 cm i 6 cm. Wysokość ostrosłupa jest równa 2 cm. Spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w podstaw ę. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. Otóż: obliczam promień okręgu i wpisanego R=H=2 i z trójkąta o bokach R,H,h b wyliczam hb to jest oczywiste bo ta ściana boczna jest trójkątem równoramiennym i spodek wysokości hb pokrywa się z punktem styczności okręgu. Dlaczego jednak również w pozostałych dwóch ścianach bocznych, które z całą pewnością trójkątami równoramiennymi nie są spodki wysokości pokrywają się z punktami styczności okręgu? Nie twierdzę, że tak nie jest, ale nie wiem dlaczego *tak jest* Czy ktoś mnie oświeci?
5 gru 14:35
Miki: Basia emotikonka w/g mnie to r= 3/2 dobrze liczę emotikonka
5 gru 15:12
Miki: w/g mnie tak by było ale tylko wtedy gdyby trójkat w podstawie był równoboczny czy tak emotikonka
5 gru 15:20
Basia: w tym rzecz, że nie jest; jest tylko równoramienny rozwiązanie dołączone do arkuszy sugeruje, że wysokości ścian bocznych są równe i na tej zadsadzie po policzeniu hb jest liczone pole powierzchni całkowitej co do promienia nie jestem w tej chwili pewna, zdaje mi się, że 2, ale sprawdzę jeśli tak z tymi wysokościami nie jest to w ogóle nie widzę możliwości obliczenia tych dwóch pozostałych, ale powierzchnię pewnie da się policzyć bo da się policzyć trzecią krawędź, tylko wynik chyba będzie inny, chociaż nie na 100% bo nie przeliczałam
5 gru 16:15
Basia: P.S. Te arkusze i rozwiązania są na http://matura.servis.pl/ jako pliki pdf do ściagnięcia
5 gru 16:28
Basia: Oczywiście 3/2; hb=5/2
5 gru 16:32
Miki: Basia emotikonka rzeczywiście nietrzeba liczyć tej trzeciej wysokości w ścianie bocznej bo jak obliczymy krawędź boczną to pole trzeciej ściany już ze wzoru Herona takemotikonka Nie takie straszne to zad. jak by sie wydawałoemotikonka
6 gru 14:19
Basia: ja tak liczyłam, ale w tym dołączonym do arkusza rozwiązaniu jest inaczej i dlatego pytałam; tam Pb jest liczone tak: (2a+b)*hb i na tej podstawie wyszło mi, że czegoś tu nie wiem, no bo nie wiem na jakiej podstawie oni to tak policzyli
6 gru 15:16
Basia: P.S. dzisiaj raczej nie działam, a jesli to dopiero wieczorem; pozdrowienia i cdziękuję
6 gru 15:25