.
Che: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych AC,BC. Odcinek CD jest wysokością
trójkąta.
Kąt |CAB| =α, a punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie. Wyznacz miarę kąta DCO.
12 kwi 18:27
Grzesiek: 90 − 2 α wynik jest troche ciezki do opisania ale sprobojemy O jest na przeciw prostokatniej AB
i OA=BO gdy dorysujesz prosta OC zobaczysz trojkat ACO jest rownoramienny o ramionach rownych
R te ramiona to OC i OA kat ACO = α wynika to z tego co napisalem o tym trojkacie wiec 3 kat w
tym trojkacie czyli COA ma miare 180 − 2α wiec kat COB ma miare 2 α trojkat CDO jest
prostokatny poniewaz wysokosc DC pada pod katem prostym do przeciw prostokatnej wiec szukany
kat ma miare 90 − 2 α mam nadzieje ze to skumasz
12 kwi 18:45