pomocy!!!
Hania =): W trójkącie ABC, w którym AB=12, BC=16, poprowadzono równoległe do boku CA prostą przecinającą
boki AB i BC odpowiednio w punktach D i E. Oblicz BE, gdy AD+CE = 8.
12 kwi 18:19
Grzesiek: jestes pewna co do tej 8 na koncu ? bo jak to 7 to bedzie ladniej
12 kwi 18:53
Hania =): tak jestem pewna. mozesz mi to rozwiazac? bardzo prosze!:(
12 kwi 18:55
Hania =): prooosze!
12 kwi 19:05
damorka:

a= 12j
b= 16j
d+e= 8j
e= 8−d
ex=
da−d
8−dx=
d12−d
x= b−e = b−8+ d = 8+d
z powyższego po przeliczeniu mamy
28d= 96
d= 3
37
x= 11
37
mam nadzieję, że się nie pomyliłam nigdzie
12 kwi 19:06
damorka:
Grzesiek wyszedł Ci taki sam wynik?
12 kwi 19:23
Hania =): skąd się wzielo 28d
12 kwi 21:17