Anka: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny o podstawie AB długości a i kącie
miedzy ramionami AC, BC równym α. Krawędź boczna SC jest wysokością ostrosłupa. Wyznacz
objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, że krawędź boczna BS jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem β.
5 gru 13:49
Basia:
jeżeli dobrze rozumiem treść zadania to kąt β jest równocześnie katem między krawędzią
podstawy BC=b i krawędzią BS
w podstawie kątA=kątB=(180-α)/2=(90-α/2)
z tw.sinusów
a/sinα=b/sin(90-α/2)=b/cos(α/2)
b=(acos(α/2))/sinα
sinα=2sin(α/2)cos(α/2)
b=a/(2sin(α/2))
trójkat BCS jest prostokatny (kątC)
tgβ=H/b
H=b*tgβ
no to masz wszystkie boki podstawy czyli możesz obliczyć jej pole
i wysokość ostrosłupa czyli wszystko co trzeba
sprawdź obliczenia, bo pisząc tu czasem się mylę
5 gru 14:19
Miki:
Narysuj ten ostrosłup, będziesz łatwiej widzieć te zależnosci

Jest to ostrosłup,którego dwieściany są prostopadłe do płaszczyzny podstawy
bo wys H tego ostrosłupa jestjedną z krawędzi bocznej czyli prostopadła do
płaszczyzny podstawy OK?
V = 1/3*P
p *H a/2
P
p= 1/2*a*h
p h
p= a/(2tgα/2) bo ------ = tgα/2
h
p
a
2
więc P
p= ---------
4 tgα/2
aby obliczyć V potrzebna jest dług. H ostr.
czyli z trójkata prostokatnego ( czyli ściany BCS
mamy
H/b = tgβ
więc H= b*tgβ z poprzedniego trójkata wyliczmy b
a/2 a
------ = sinα/2 czyli b= --------
b 2 sinα/2
a
więc H= ---------- * tgβ
2 sinα/2
czyli a
3 *tgβ a
3*tgβ
V = --------------------- = -----------------------
3*2*4*tgα/2*sinα/2 24*sinα/2*tgα/2
mam nadzieje ,że sie nie pomyliłam
jak masz odp to sprawdzisz

tylko pamietajże tam jest kąt α/2 powinnam Ci zapisać go w nawiasie ale chyba
bedziesz to wiedzieć ,że to połówka alfy
5 gru 14:51
Miki:
Oooo

Basia mnie już uprzedziła

5 gru 14:53