matematykaszkolna.pl
Anka: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny o podstawie AB długości a i kącie miedzy ramionami AC, BC równym α. Krawędź boczna SC jest wysokością ostrosłupa. Wyznacz objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, że krawędź boczna BS jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem β.
5 gru 13:49
Basia: jeżeli dobrze rozumiem treść zadania to kąt β jest równocześnie katem między krawędzią podstawy BC=b i krawędzią BS w podstawie kątA=kątB=(180-α)/2=(90-α/2) z tw.sinusów a/sinα=b/sin(90-α/2)=b/cos(α/2) b=(acos(α/2))/sinα sinα=2sin(α/2)cos(α/2) b=a/(2sin(α/2)) trójkat BCS jest prostokatny (kątC) tgβ=H/b H=b*tgβ no to masz wszystkie boki podstawy czyli możesz obliczyć jej pole i wysokość ostrosłupa czyli wszystko co trzeba sprawdź obliczenia, bo pisząc tu czasem się mylę
5 gru 14:19
Miki: Narysuj ten ostrosłup, będziesz łatwiej widzieć te zależnosciemotikonka Jest to ostrosłup,którego dwieściany są prostopadłe do płaszczyzny podstawy bo wys H tego ostrosłupa jestjedną z krawędzi bocznej czyli prostopadła do płaszczyzny podstawy OK? V = 1/3*Pp *H a/2 Pp= 1/2*a*hp hp= a/(2tgα/2) bo ------ = tgα/2 hp a2 więc Pp= --------- 4 tgα/2 aby obliczyć V potrzebna jest dług. H ostr. czyli z trójkata prostokatnego ( czyli ściany BCS mamy H/b = tgβ więc H= b*tgβ z poprzedniego trójkata wyliczmy b a/2 a ------ = sinα/2 czyli b= -------- b 2 sinα/2 a więc H= ---------- * tgβ 2 sinα/2 czyli a3 *tgβ a3*tgβ V = --------------------- = ----------------------- 3*2*4*tgα/2*sinα/2 24*sinα/2*tgα/2 mam nadzieje ,że sie nie pomyliłam jak masz odp to sprawdzisz emotikonka tylko pamietajże tam jest kąt α/2 powinnam Ci zapisać go w nawiasie ale chyba bedziesz to wiedzieć ,że to połówka alfy emotikonka
5 gru 14:51
Miki: Ooooemotikonka Basia mnie już uprzedziła
5 gru 14:53