działania w zbiorze liczb rzeczywistych i obliczenia procentowe
Paweł: Oblicz, jakim procentem liczby 25 jest liczba:
12 kwi 16:50
Katasia: _______________________ = 6
25x = 100%*6
25x=600%
x=24%
_________________________________________________
POZDRAWIAM
12 kwi 17:26
Paweł: można prosić o obliczenia?
12 kwi 17:27
Katasia: No jasne
| | 4 | |
4,323713774 * 1015 : 2 |
| 1,544183491* 1015 |
| | 5 | |
(..) = __________________________ = ___________________ = 6,000000002 ≈ 6
2,573639151 * 10
14 2,573639151 * 10
14
Dalej już wiesz

?
________________________________________________________
POZDRAWIAM
12 kwi 18:01
Grzesiek: tak to na kalkulatorze moze i wyjdzie ale normalnie to tak :
330 * ( 33 − 2 * 3 ) * 5/14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
(32)15 * 5/4
skracamy 330 i (32)15 i mamy
(27 − 6) * 5/14 21 * 5/14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−− = 3 * 5/2 * 4/5 = 3 * 2 = 6
5/4 5/4
aha to 5/4 i wszyskie te / oznaczaja ulamek nie wiem jak tu go napisac
12 kwi 18:25
Grzesiek: e jakos to kiepsko wyglada nie mam wprawy w pisaniu zadan w tym edytorze ale mam nadzieje ze
zrozumiesz
12 kwi 18:26
Paweł: dzieki za pomoc
12 kwi 19:19