sisi: kochani mam problem z zadaniem: Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji
y=1/2x2+6x+16 oraz y=x+8
5 gru 12:58
sisi: napisałam takie równanie:
1/2x
2+6+16=x+8 i je obliczyłam i co dalej? z tego wychodzą dwie liczby a mi potrzebne są
cztery
5 gru 13:01
karloz: no z tego wychodzą ci dwie liczby, bo masz tylko obliczony x

wstaw sobie te liczby do któregoś z równań i wyznaczysz sobie y - będą 4 liczby czyli dwa
punkty

jak chcesz sprawdzić poprawność to wstaw te "x" do obu równań - powinnaś w obu dostać te
same wyniki
powodzenia
5 gru 13:13
sisi: dzięki skarbie
5 gru 13:34