funkcja wymierna
Karolinaa: 1. Droga ma długość 36 km. Jeden rowerzysta przebywa ją w czasie o 15 minut krótszym niż drugi,
który jedzie o 2 km/h wolniej. Oblicz prędkości rowerzystów.
2. Dwóch robotników może wykonać pracę w ciągu 20 dni. Jeden z nich pracując oddzielnie
potrzebuje na wykonanie tej pracy o 30 dni mniej niż drugi. Ile dni może wykonać tę pracę
każdy robotnik pracując oddzielnie?
3. Koparka A może wykonać pewną pracę w czasie o 5 dni krótszym niż koparka B. Obie koparki
pracując jednocześnie mogą wykonać tę pracę w 6 dni. Po dwóch dniach wspólnej pracy koparka A
została wycofana. Ile dni po wycofaniu koparki A musi pracować koparka B by dokończyć pracę?
Proszę o pomoc z tymi zadaniami
12 kwi 16:26
Karolinaa: Bardzo proszę o pomoc
12 kwi 19:37
Grzesiek: oj dokladna pomoc ? czy co zrobic bo tu trzeba ulozyc rownania 2 i jazda
12 kwi 19:43
Karolinaa: właśnie problem w tym, że nie wiem jak te równania mają wyglądać, tzn z tym drugim zadaniem
sobie już jakoś wiemy, ale problem jest z 1 i 3, bo nie wiem jakie te równania ułożyć
12 kwi 19:50
R.W.16l: V[m/s]=S[m]/t[s]
S[m]=V[m/s]*t[s]
S
1=S
2
15[min]=900[s]
2[km/h]=2[1000m/3600s]=1000/1800[m/s]=500/900[m/s]=5/9[m/s]
V
1(t
2−15)=(V
2+5/9)t
2
V
1=(V
2+5/9)t
2/t
2−15
Jeżeli V*t=36km=36000m
i dalej nie wiem

ale w ogóle dobrze myślę?
12 kwi 19:59
Tomek.Noah:

prawie bo zamienia sie zawsze na jednostkiw ukladzie SI
| | sv | | 0,25v(v−2) | |
s= |
| − |
| |
| | v−2 | | v−2 | |
Δ=1+288=289
√Δ=17
t=18 v t=odpada bo t<0
| | 36 | |
vpierwszego rowerzysty= |
| |
| | | |
v
drugiego rowerzysty= v
pierwszego r.−2
ale cos dziwny wynik wg mnie wyszedl wiec nei wiem czy dobrze... mozliwe ze zrobilem gdzies
blad rachunkowy
12 kwi 21:10
Tomek.Noah: sry za blad nie t=18 tylko v

i teraz wszystko sie zgadza
v
1=18 v
2=16
13 kwi 13:35