Zadanie tekstowe
Pomocy: Cyfra dziesiątek liczby dwucyfrowej jest o 6 większa od cyfry jedności. Suma tej liczby i
liczby powstałej po przestawieniu jej cyfr jest równa 88. Znajdź tę liczbę.
12 kwi 16:25
Karolinaa: x − liczba dziesiątek
y − liczba jedności
10x + y − liczba przed przestawieniem
10y + x − liczba po przestawieniu
x = y+6
10x + y + 10x + x − suma
88 − suma
10x + y + 10y + x = 88
x= y + 6
11x + 11y = 88
x = y + 6
x + y = 8
x = y + 6
y + y + 6 =8
x = y + 6
y= 1
x = 7
Odp. 71
12 kwi 16:30
Pomocy: Dziękuję bardzo.. Nie sądziłam, że może to być takie proste..
12 kwi 16:32
Koka: x − liczba dziesiątek
y − liczba jedności
10x + y − liczba przed przestawieniem
10y + x − liczba po przestawieniu
x = y+6
10x + y + 10x + x − suma
88 − suma
10x + y + 10y + x = 88
x= y + 6
11x + 11y = 88
x = y + 6
x + y = 8
x = y + 6
y + y + 6 =8
x = y + 6
y= 1
x = 7
Odp. 71
7 kwi 01:33