Topazzz: Zmieszano trzy rodzaje cukierków w stosunku 2:4:3 najmniej było krówek , a najwięcej
landrynek , których było o 6kg więcej niż krówek.Oblicz ,ile kilogramów cukierków
zmieszano
4 gru 23:38
tangooo: 4x=2x+6
2x=6
x=3
2*3=6kg krówek
4*3=12kg landrynek
3*3=9kg innych
razem 6+12+9=27kg
4 gru 23:48
xpt: 2:4:3
równa się tyle co
2:2+6kg:3 dzielisz przez 2
otrzymujesz 1:1+3kg:1,5 lub 1:2:1,5
skoro 1+3kg to tyle co 2 to to oznacza, że krówek było 3kg + 3kg czyli 6kg
6kg:12kg:9kg
6+12+9 = 27 [kg]
Odp. Cukierków było 27 kilo
4 gru 23:54
xpt: ehh ktoś mnie ubiegł

i wyjaśnił bardziej logicznie
4 gru 23:54
Gaga: Noooo

! ciekawe kto to taki

5 gru 00:03
5 gru 00:03