matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
kasia:
boki trójkąta prostokątnego mają dł 5 i 13. Wyznacz dł 3 boku
12 kwi 00:51
On:
a
2
+b
2
=c
2
5
2
+b
2
=13
2
169−25=b
2
b=12 Trzeci bok ma długość => 12
12 kwi 01:17
AS:
Ale może też być c
2
= 5
2
+ 13
2
c
2
= 25 + 169 c
2
= 194 c =
√
194
12 kwi 08:58