Rafał: hejka pomocy

3x
2 + 3y
2 6x - 4y -1=0
4 gru 23:20
Rafał: znależć środek i promień okręgu
4 gru 23:22
Rafał: please
4 gru 23:30
xpt: W tablicach masz takie wzory (powinieneś je mieć na lekcji lub czymś takim

)
x
2+y
2-2ax-2by+c=0
S=(a,b)
c=a
2+b
2-r
2
S to środek okręgu, r - promień
musisz przyjąć, założenie, że r>0
Podstawiasz do wzorów i rozwiązujesz układ równań
4 gru 23:37
Gaga:
dzielisz obydwie strony równ przez 3
czyli x2 +y2 -2x - 4/3y - 1/3=0
-2a = -2 to a = 1 -2b = -4/3 to b= 2/3
r2 = a2 +b2 - c gdzie c = - 1/3
r2 = 1+16/9 +1/3= 26/3
wiec równanie okregu jest
(x-1)2 + (y-4/3)2 = 26/3
nie wiem tylko czy przy 6x jest - czy + bo nie napisałes ja wziąłem -
4 gru 23:38
Gaga: A po co aż układ

4 gru 23:40
Gaga: Oooooo

sory
zamias w drugim nawiasie napisać (y -2/3)
2
napisało mi się 4/3

popraw
4 gru 23:45
xpt: miałem na myśli . . . eee . . . Układ 1 równania ?
No dobra - błąd w analizie zadania - przyzwyczaiłem się, że w zadaniach jakie rozwiązuje
znajduje się jakiś układ albo coś takiego
4 gru 23:47
Gaga: Ok

ale sprawdź bo też sie walnąłem chyba w tym r
2 chyba zamiast
2/3
2 to wziąłem 4/3 tak?
4 gru 23:50
Gaga: tak ewidentnie tak

powinno być r
2 = 1 +4/9 +1 = 14/9
a nie 26/9


późna noc daje znak o sobie tak

xpt
4 gru 23:52
Gaga: No żle

r
2 = 1 +4/9 +1/3 = 16/9
no tak


(x-1)
2 + ( y - 2/3)
2 = 16/9
teraz jużz naprawde dobrze




!
5 gru 00:00
5 gru 00:01