Nie dam rady.
On: Z twierdzenia B´ezouta wiadomo, ze reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez x − a jest
stała c = w(a). Niech
w(x) = (x − a)u(x) + c.
Schematem Hornera nazywamy algorytm obliczania ilorazu u(x) oraz reszty c = w(a).
W praktyce schemat Hornera jest stosowany do obliczenia c = w(a), czyli do obliczenia
wartosci wielomianu w(x) dla x = a. Zastosuj schemat Hornera do obliczenia ilorazu i
reszty z dzielenia w(x) = x5 − 3x3 + x2 − 1 przez x − 3.
12 kwi 00:47
bogumill2: (x5−3x3+x2−1):(x−3)
−3 1 0 −3 1 0 −1
−3 −9 −18 −57 −171
1 3 6 19 57 170
wynik z dzielenia to x4+3x3+6x2+19x +57 reszta 170
12 kwi 02:29