Prawdopodobieństwo
Marek: Proste − pomocy
Na loterii jest 40 losów, w tym 4 wygrywające. Kupujemy dwa losy. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że będzie wśród nich dokładnie jeden los wygrywający?
11 kwi 22:59
Bogdan:
LOSY WYGRYWAJĄCE LOSY PUSTE | RAZEM
4 36 | 40
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−
A: 1 1 | 2
| | | | 40 * 39 | |
|Ω| = | = |
| = 20 * 39 |
| | | 1 * 2 | |
11 kwi 23:04
y.z.:
40 losów , 4 wygryw. to 36 przegrywajacych
A−−− dokładnie jeden wygryw. i 1 los przegrywający
11 kwi 23:06
Marek: Dziękuję, zapomniałem o tej zasadzie z losami "przegrywającymi". Teraz już wszystko jasne.
Pozdrawiam
11 kwi 23:09
Babcia: Nie
14 paź 16:12
I'm back: Co nie?
14 paź 16:23
ite:
To metoda "na wnuczka", nie daj sie wciągnąć
wredulusie.
14 paź 16:33