Bardzo proszę o podpowiedź w zadaniu z logarytmów..
Zielona Gałązka: Proszę o podpowiedź w zadaniu z logarytmów.
W treści zadania podano takie dane: log3 5 = a i log3 45 = b.
Należy oblicz log3 5 + log3 45
I Sposób − natychmiast nasuwa się pomysł, że rozwiązaniem jest a + b.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A jednak odpowiedź jest inna.
II Sposób: Rozłożono log3 45 na sumę logarytmów:
log3 45 = log3 5 + log3 9 = a + 2
i wtedy w rozwiązaniu będzie tak:
log3 5 + log3 45 = a + a + 2 = 2a + 2.
I taka jest prawidłowa odpowiedź
Dlaczego pierwszy sposób jest niedobry?
Pozdrawiam serdecznie.
11 kwi 22:50
ula: pewnie nie ma że log345=b, jest tylko log35=a
11 kwi 22:56
Jack: Obie są dobre: a+b=2a+2 bo a+b=a+a+2 stąd trzeba sprawdzić czy b=a+2. Ale tak jest,
wyżej to zapisałeś.
11 kwi 22:58
Zielona Gałązka: Ula, przecież napisałam wyraźnie dane

Jacku, dziękuję Ci, uspokoiłeś mnie. W rozwiązaniu były podane 4 warianty A,B,C,D i nie było
tego a+b, był natomiast a−b oczywiście mylny. No i był też ten 2a + 2.
Dzięki serdeczne
11 kwi 23:23