mat: x2+y2-4x-8y+11=0 jak bedzie wygladała postać kanoniczna tego rownania wiecie moze ?
4 gru 22:14
Basia:
to jest równanie okręgu
(x-2)2 - 4 + (y-4)2 -16 +11 =0
(x-2)2+(y-4)2=9=32
okrąg o środku P=(2,4) i promirniu 3
4 gru 22:18
Miki:
to jest równanie okregu w postaci ogólnej
a druga postać to
(x-a)
2 + (y-b(
2 = r
2 2a= -4 2b = - 8
gdzie a = -4/2 = - 2 b= -8/2= - 4 r
2 = a
2 +b
2 - c gdzie c= 11
oblicz r
2 = 4+16 - 11= 9
(x+2)
2 + (y+4)
2 = 9 coś jeszcze
4 gru 22:20
Miki:
Ide juz spać


rzeczywiście -2a = -4 -2b = -8
czyli a= 2 b= 4
(x-2)
2 + (y-4)
2 = 9


4 gru 22:22
4 gru 22:23