funkcja
ania: Funkcja liniowa f przyjmuje wartości nieujemne tylko dla x ∊<π;∞). Wykres tej funkcji jest
nachylony do osi x pod kątem 45 stopni. Wyznacz wartość tej funkcji dla x=2−3π
11 kwi 22:08
Jack:
y=ax+b −−− nasza funkcja liniowa
"Wykres tej funkcji jest nachylony do osi x pod kątem 45 stopni" ⇒ a=tg45o=1
"Funkcja liniowa f przyjmuje wartości nieujemne tylko dla x ∊<π;∞)" ⇒ miejsce zerowe x0=π
zatem:
y=x+b oraz mamy punkt (π,0) ⇒ stąd można policzyć b.
11 kwi 22:10
ania: Czyli wyjdzie mi b=0 wiec co z tego

nie rozumiem
12 kwi 15:55