Dla jakich α
peper: Dla jakich α równanie x2 sinα + x + cosα ma dwa pierwiastki rzeczywiste dodatnie
11 kwi 21:43
kalafiorowa:
Δ≥0
x1*x2>0
x1+x2>0
11 kwi 21:54
peper: szacun.. sam bym sie tego nie domyślił , chciałem porównać wynik bo nie mam odpowiedzi
11 kwi 21:55
tom: | | 1 | |
Δ>0 1−4sinαcosα>0 1−2sin2α>0 sin2α< |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | π | | 5π | | π | | 5π | |
(sin2α= |
| ⇔2α= |
| +2kπ v |
| +2kπ , α= |
| +kπ v |
| +kπ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 12 | | 12 | |
| | π | | 5π | |
α ∊ R − < |
| +kπ ; |
| +kπ> |
| | 12 | | 12 | |
11 kwi 22:27