bardzo trudne:-(
Ala1410: Suma długości boków trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką
długość powinna ta wysokość, aby pole trójkąta było możliwie największe? Jakie jest to
najwieksze pole
11 kwi 21:06
y.z.:
a −−− dł. podstawy h
a −− dł. wysokości opuszczonej na tę podstawę
to: a+h= 16 => a= 16 −h , dla h€(0,16)
P=
12a*h
P(h)=
12(16−h)*h= −
12h
2+8h −−− to funkcja kwadratowa
parabola ramionami do dołu
więc osiąga maximum
dla h
max= U{−8}{2*(−
12)= 8
hmax= 8
więc a
max= 16−8=8
P= ...... dokończ
11 kwi 22:52
Ala1410: Dzięki
12 kwi 15:49