2 ZADANKA
Mikolaj: ZAD 1)Oblicz pole powierzchni bocznej i objetosc stozka ktorego wysokosc wynosi 5cm a tworzaca
jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem o mierze 60 stopni
ZAD2) W ostroslupie prawidlowym szczesciokatnym dlugosc krawedzi podstawy ma a=3 a krawedz
boczna k=7 Oblicz obetosci i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa
sa to zadania do spawdzianu bardzo bym prosil o rozwiazanie
11 kwi 20:54
Mikolaj: a ja moge liczyc na czyjas pomoc
11 kwi 21:20
11 kwi 21:23
kalafiorowa:
zad2
polem podstawy jest 6 trojkatow rownobocznych o boku 3.
wysokosc ostroslupa obliczysz z tw. Pitagorasa
wyokosc sciany bocznej takze mozesz obliczyc z tw. Pitagorasa
11 kwi 21:27
Mikolaj: no to jak tez wiedzialem tylko chodzi mi o poprawne rozwiazanie bo robie bledy obliczeniowe
11 kwi 21:34
kalafiorowa:
zad1.
zad2
V=54
√30
P
C=27
√3+9
√4634
11 kwi 21:46
Mikolaj: w zad 2 na pewno dobrze wyszlo PC ?
11 kwi 21:59