Anka: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i wysokości 3a.
Poprowadzono płaszczyznę zawierającą wysokość dolnej podstawy i wierzchołek górnej
podstawy w ten sposób ze otrzymano przekrój nie jest prostopadły do podstawy Oblicz pole
tego przekroju.
4 gru 21:48
Basia:
narysuj to sobie
dostaniesz trójkąt,
jeden bok to wysokość podstawy x=a√3/2
drugi to przekatna ściany bocznej
y2=a2+(3a)2=10a2
y=a√10
trzeci łączy wierzchołek ze spodkiem wysokości podstawy, który jest też środkiem boku
czyli
z2=(a/2)2+(3a)2=a2/4+9a2=37a2/4
z=a√37/4
no i zastosować wzór Herona na pole trójkata
4 gru 22:31
xpt: A że mi suę nudziło to narysowałem (inne oznaczenia niż u Basi są)
http://triton.imageshack.us/Himg155/scaled.php?server=155&filename=zadsf3.png&xsize=578&ysize=480
4 gru 23:16
4 gru 23:18