jestem zimny w stereometrii licze na pomoc :)
lukas: Oblicz ile wegla lezy na kopcu w ksztalcie stozka ktorego obwod podstawy rowny 30 m, a tworzaca
jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
11 kwi 20:27
lukas: to jak pomoze ktos bo jest to wazne dla mnie
11 kwi 20:41
Berta: promień stożka:
30m=2πr
r≈5m
wysokość stożka:
H=a√3/2
H=5√3m
objętość
V=13*πr2*H
V=125√3π/3≈125√3m3
11 kwi 20:58
Mikolaj: ratujesz mnie

dziekuje
11 kwi 21:17
Mikolaj: mam takie samo zadanie
11 kwi 21:17
lukas: dziekuje Ci jeszcze raz
11 kwi 21:17