jjjjj
Emi;: 2x3 + 7x2 + 7x +2 = 0
11 kwi 19:59
Jack: −1 jest pierwiastkiem.
11 kwi 20:03
Gustlik: 2x
3 + 7x
2 + 7x +2 = 0
2x
3 + 2 + 7x
2 + 7x = 0
2(x
3+1)+7x(x+1)=0
2(x+1)(x
2−x+1)+7x(x+1)=0
(x+1)[2(x
2−x+1)+7x]=0
(x+1)(2x
2−2x+2+7x)=0
(x+1)(2x
2+5x+2)=0
x=−1
Rozwiązuję funkcję kwadratową 2x
2+5x+2
Δ=b
2−4ac=5
2−4*2*2=25−16=9
√Δ=3
| | −b−√Δ | | −5−3 | | −8 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−2
|
| | 2a | | 4 | | 4 | |
| | −b+√Δ | | −5+3 | | 2 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 2a | | 4 | | 4 | | 2 | |
Rozwiązanie:
12 kwi 01:05