prosze o obliczenia
lukas: Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą przez przeciwległe
krawędzie boczne jest trójkątem równobocznym o polu P=50pierw z 3
11 kwi 19:58
Berta:
wzór na pole trójkąta równobocznego
P={a2√3}/4
11 kwi 20:02
lukas: sry nie dopisalem calego

Oblicz
− długość krawędzi podstawy i długość wysokości tego ostrosłupa.
−objetosc tego ostroslupa
11 kwi 20:04
Berta:

krawędź podstawy
50
√3=a
2√3/4
200
√3=a
2√3
a
2=200
a=10
√2
11 kwi 20:10
lukas: jakbyś mogla poswiecic chwilke i rozwiazac
11 kwi 20:10
lukas: dziekuje Ci bardzo
11 kwi 20:10
Berta:
wysokość ostrosłupa
H=a√3
H=10√6
11 kwi 20:11
Berta: spoko nie na za co
11 kwi 20:12
Berta: objętość
V=13*pole podstawy*H
V=13*200*10√6=2000√6 / 3
11 kwi 20:15
lukas: Ojjj dzieki serdeczne
11 kwi 20:17