xpt: Rozwiąż graficznie układ równań
3x+2y=4
3x=2-2y
w tych 2ch równaniach musisz wyznaczyć Y
czyli 3x+2y=4
da funkcję y= (-3x+4)/
2
natomiast 3x=2-2y
da funkcję y=(-3x+2)/
2
musisz je narysować na wykresie i masz gotowe rozwiazanie
Naszkicuj wykres funkcji i podaj jej własnośc
y=x
2+2x+3
najlepiej podstaw pod x jakąś wartość i narysuj kropkę na wykresie.
Polecam pod x podstawiać takie wartości jak -3 -2 -1 0 1 2 3 (w zależności od wielkości
Twojego wykresu).
Kropki powinny się układać w parabolę (trochę podobne do litery U

)
Wszystko co mi przychodzi do głowy na temat tej paraboli:
Dziedzina - rzeczywiste
Przeciwdziedzina - (0,+∞)
Wierzchołek paraboli w punkcie (3,0)
Funkcja parzysta
Najlmniejsza wartość funkcji y
min=3
Monotoniczność:
f(x) maleje w przedziale (-∞,0)
f(x) rośnie w przedziale (0,+∞)
Rozwiąż równanie wymierne 2(kreska ułamkowa)x+2 -1(kreska ułamkowa) x-3=0
Musisz wyznaczyć dziedzinę więc
x+2 -1 ≠ 0 i x-3≠0
więc x∈R\ {1,3}
2 / x+2-1 / x-3 =0
( 2 / x+2-1 ) * ( 1 / x-3 )=0
( 2 / x+1 ) * ( 1 / x-3 )=0
sprowadzam do współnego mianownika
2 * 1 / (x+1) ( x-3 ) =0
2 / (x+1) ( x-3 ) =0