Prosze o pomoc bede wdzieczny ;)
miły: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości 12 cm i 15 cm. Kąt
rozwarty między bokami równoległoboku ma miarę 120°. Krawędź boczna graniastosłupa ma długość
30 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
11 kwi 19:38
kasia:**: prosze o pomoc rozwniez w tym zadaniu
11 kwi 19:55
Berta:
pole równoległoboku:
P=a*b*sin60
V=P*H=90
√3*30=2700
√3cm
pole powierzchni całkowitej:
P=2*pole podstawy+2*12*30+2*15*30=5400
√3cm+1620cm
może tak
11 kwi 19:58
miły: czyli mowisz ze jest to dobrze ?
11 kwi 20:05
Jack: mnie też się wydaje że jest dobrze...
11 kwi 20:07