mat: Długość krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg
arytmetyczny o różnicy 4 Objętość prostopadłościanu jest równa 45 Wyznacz Pole całkowite
tego prostopadłościanu.
4 gru 21:44
Miki:
Mat

to prościzna


oznacz krawędzie przez
a, a+4, a+8 gdzie a -- jedna krawędź a >0
podstaw do wzoru na V
rozwiaz równanie z a i już powodzenia napisz co Ci wyszło ok?
4 gru 21:51
Mycha: czyli mamy boki
x-4, x, x+4
(x-4)x(x+4)=45
x
3-16x-45=0
(x-5)(x
2+5x+9)=0
x=5
czyli boki mamy kolejno
1,5 i 9
i liczysz pole calkowite
4 gru 21:51
Miki: Oczywiście jak wyliczysz a to b = a+4 c = a+8
P
c= już chyba policzysz ze wzoru OK?
4 gru 21:53
Anka: no niby proste ale jak mam literki to jakoś nie moge tego pojąć

i dojść do normalnego
wyniku
5 gru 13:50
Miki: A tak tonieraz bywa

ale najważniejsze że myślisz logicznie
5 gru 14:09