pomocy!!!!
Hania =): Promień okręgu wpisanego w trojkat rownoboczny jest rowny 6.
a) oblicz obwod tego trojkata
b) oblicz tangens kąta α−=<DAB, gdzie D jest punktem dzielącym bok BC tego torjkąta w stosunku
1:3, licząt od wierzchołka.
11 kwi 18:58
Berta:
ad.A
h=3r czyli h=18
h=a√32 czyli a=4√3
Obwód=3a=12√3
11 kwi 19:09
Marcin: Mały błąd rachunkowy, powinno być :
18 = a√3/2 *2
36 = a√3 / √3
36 / √3 * √3/√3 = a
12√3=a
11 kwi 19:46
Hania =): a podpunkt b
11 kwi 20:09
Hania =): prosze o pomoc.
11 kwi 20:41
Marcin:

Jeśli to ma tak wyglądać to obliczenie miary α nie sprawia specjalnych trudności, ale ...
trzeba by wprowadzić jeszcze jedną prostą łączącą D z BA. Inaczej nie mam pomysłu jak można
obliczyć tangens α
No sé : /
11 kwi 23:16