Trójkąt prostokątny - bardzo pilne!
Mirra: Pilne! Skonstruuj trójkąt prostokątny, wiedząc, że przeciwprostokątna ma długośc 6cm, zaś
tangens jednego z kątów ostrych jest równy 0,75.
Proszę, czy ktoś mógłby mi pomóc?
11 kwi 18:17
Mirra: To bardzo ważne.
11 kwi 18:39
pit: malujesz przeciwprostokątną. i zaznaczasz jakiś kąt ostry alfa. wiesz ze tg to 3/4 wiec taki
jest stosunek pozostałych boków do siebie.
3/4=x/y
y
2+x
2=6
2
tak myślę
11 kwi 18:45
pit: i y wychodzi 4,8, a ze x= 3/4y to x=3,6
11 kwi 18:49
Mirra: Zgadza się! Dziękuję Ci
11 kwi 18:51