stożek
Anna: Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm. oblicz promień
podstawy. Hmm, jak to obliczyć?
11 kwi 17:52
Kaasia:

proste.
12=2πr
r=6π
11 kwi 18:27
Kaasia: albo i nie tak hm.
11 kwi 18:28
Kaasia: r to jest tworząca. nie mam pojęcia
11 kwi 18:29
Kaasia: a nie proste
11 kwi 18:29
11 kwi 18:30
Kaasia: a wtedy to proste
11 kwi 18:30
Anna: no dobrze, ale wtedy obwód wynosi πrl czyli 12πr, no i co dalej?
11 kwi 18:47
pit: 1/2 * 2 π * 12 = 2 π Rkoła
11 kwi 18:51
Anna: 1/2 to polowa kola, a to 2π? kurcze no naprawdę nie mogę tego zrozumieć, jak po kolei dojść do
rozwiązania.
11 kwi 20:14
pit: połowa obwodu koła o promieniu 12 − czyli tworzącej stożka równa się obwodowi koła który jest
podstawą stożka

wzór na obwód to 2πr
11 kwi 20:40
Anna: ok dzieki! pojełam
11 kwi 20:52