Monik: Jeżeli skrócimy dłuższą część przekątną rombu przy każdym wierzchołku o 4 cm, zaś
przedłużymy krótszą przekątną o 1 cm to otrzymamy kwadrat. Pole otrzymanego kwadratu
jest o 10 cm mniejsze od pola rombu. Oblicz pole kwadratu i pole rombu.
4 gru 21:37
Monik: Nikt mi nie pomoże?
4 gru 21:51
karloz: sprawdź czy to są wszystkie dane

a jakbyś mogła to przepisz jeszcze raz zadanie, bo początek jest troszkę niezrozumiały
(przynajmniej dla mnie

)
4 gru 21:59
Monik: Jeżeli skrócimy dłuższą przekątną rombu przy każdym wierzchołku o 4 cm, zaś przedłużymy
krótszą przekątną o 1 cm to otrzymamy kwadrat. Pole otrzymanego kwadratu jest o 10 cm
mniejsze od pola rombu. Oblicz pole rombu i kwadratu.
Pomyliłam się na początku, teraz jest dobrze. Przepraszam za pomyłkę.
4 gru 22:05
karloz: ok

lecimy
dłuższa przekątna rombu = x
krótsza przekątna rombu = y
przekątna kwadratu : d
Pole rombu : P
r = (x*y)/2
Pole kwadratu : P
k = (d
2)/2
z warunków zadania : P
k = P
r - 10
d = x - 8 oraz d = y + 2 co daje nam : y = x - 10 albo x = y + 10 (te dwa równania są
prawdziwe dla rombu - ważne

)
teraz:
podstawiamy y = x - 10 do wzoru na pole rombu co daje nam P
r = (x
2)/2 + 5x
za d we wzorze na pole kwadratu wybieramy x - 8, więc pole otrzymujemy P
k = (x
2)/2 - 8x
+ 32
z warunków zadania mamy P
k = P
r - 10
podstawiamy wzory, redukujemy wyrazy podobne i w ostateczności otrzymamy x = 14, więc :
y = 4
P
r = (14*4)/2 = 28
P
k = ((14-8)
2)/2 = 18
P
k = P
r - 10

mam nadzieję, że jasno wytłumaczone
5 gru 09:49
Monik: super to jest to

Mógłbyś wytłumaczyć mi w ten sam sposób to zadanie?
Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają tę samą długość. Oblicz
kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
5 gru 11:36
karloz: dobra - skoro wszystkie krawędzie to jedziemy :
krawędź ostrosłupa - a
podstawa - wielokąt foremny, tutaj akurat kwadrat o boku a (ostrosłup prawidłowy
czworokątny)
interesuje nas kąt pomiędzy krawędzią boczną a przekątną podstawy. tak więc dokonujemy
"wirtualnego" cięcia płaszczyzną poprowadzoną przez dwa przeciwległe rogi podstawy oraz
wierzchołek ostrosłupa. w efekcie otrzymamy trójkąt równoramienny, któremu za podstawę
posłuży przekątna podstawy ostrosłupa, natomiast za ramiona - krawędzie boczne
ostrosłupa (brzmi skomplikowanie, ale jak się to narysuje to już jest łatwiej

Teraz - skoro podstawą naszego trójkąta jest przekątna podstawy ostrosłupa (a jest nią
kwadrat o boku a), to wprost z definicji przekątnej, albo z tw. Pitagorasa wiemy, że jej
długość wynosi a
√2
Nasz trójkąt jest równoramienny (ramiona = krawędzie ostrosłupa), tak więc długości
ramion też znamy - każde ma długość a
Z rysunku od razu widać, że do czynienia mamy z trójkątem prostokątnym, ale ponieważ w
matematyce nie ma czegoś tagiego jak "z rysunku widać", przeprowadzamy prosty dowód:
zakładamy, że kąt przy wierzchołku trójkąta ma miarę 90
o. Skoro tak, to będzie tutaj
miało zastosowanie tw. Pitagorasa. Jako przeciwprostokątną wybieramy podstawę trójkąta i
przeprowadzamy obliczenia. W ich wyniku nasze założenie zostaje potwierdzone.
Teraz zostaje obliczyć nasz szukany kąt. Skoro do czynienia mamy z trójkątem, więc suma
kątów wewnętrznych wynosi 180
o. 90
o zabiera nam kąt przy wierzchołku, więc "do
podziału" zostaje też 90
o. Trójkąt równoramienny cechuje się tym, że kąty przy
podstawie ma równe, tak więc 2alfa = 90
o a z tego alfa = 45
p (alfa to ten kąt przy
podstawie)
Ponieważ kąt przy podstawie jest jednocześnie kątem nachylenia krawędzi bocznej
ostrosłupa do jego podstawy, odpowiedzią jest : alfa = 45
o
jeśli niczego nie pomieszałem i dobrze odczytałem zadanie, to chyba koniec
5 gru 12:21
Monik: "Jako przeciwprostokątną wybieramy podstawę trójkąta i
przeprowadzamy obliczenia. W ich wyniku nasze założenie zostaje potwierdzone."
Jakie to obliczenia skoro nie mamy danych jaka jest długość podstawy trójkąta?
5 gru 13:11
karloz: jak to nie masz?
"Teraz - skoro podstawą naszego trójkąta jest przekątna podstawy ostrosłupa (a podstawa
ta kwadrat o boku a), to wprost z definicji przekątnej, albo z tw. Pitagorasa wiemy, że
jej
długość wynosi a√2" - tak powinno być napisane.
co do obliczeń - skoro przyjęłaś za długość krawędzi ostrosłupa "a", to obliczenia
prowadzisz właśnie na tym "a". po co ci wartości liczbowe (długości krawędzi) skoro i
tak masz wyliczyć kąt ?
5 gru 13:18
Monik: a w jaki sposób to odnieść do wzoru a2+b2=c2 ?
5 gru 13:39
karloz: za c2 przyjmujesz podstawę trójkąta (czyli twojego przekroju), dodatkowo tutaj a = b bo
trojkąt jest równoramienny
5 gru 14:00
Monik: czyli c2= √2 ?
czyli a2+a2= √2 ?
5 gru 14:09
karloz: dobra - krok po kroku

1 - narysuj sobie ostrosłup prawidłowy czworokątny
2 - jeżeli teraz przecięła byś ten ostrosłup wzdłuż przekątnej podstawy ople przekroju
będzie trójkątem, zgadza się?
3 - ponieważ w zadaniu masz informację, że wszystkie krawędzie ostrosłupa mają tą samą
długość (oznaczyliśmy ją na początku przez "a") to ramiona trójkąta uzyskanego z tego
cięcia mają długość "a"
4 - teraz, ponieważ ostrosłup jest prawidłowy, to jego podstawą musi być wielokąt foremny
(w tym przypadku kwadrat). Znowu odnosząc się do warunku, że wszystkie krawędzie są
równe wiemy, że krawędź podstawy będzie również miała długość "a"
5 - podsumowując 3 i 4 : podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku "a" .
6 - znając bok kwadratu, wiesz jakiej długości jest jego przekątna - długość boku *
√2,
więc w naszym przypadku mamy a
√2
7 - ponieważ przekątna podstawy jest równocześnie podstawą naszego trójkąta, który
uzyskaliśmy z przecięcia ostrosłupa, nasz trójkąt jest już w pełni opisany - ramiona o
długości "a" oraz podstawa o długości a
√2
8 - jeżeli teraz założymy, że kąt pomiędzy ramionami tego trójkąta ma 90
o to będziemy
mogli bez problemu wyznaczyć kąty przy podstawie (a te nas interesują). ale jeśli
dokonamy takiego założenia, musimy to udowodnić i tu przyda nam się tw. Pitagorasa.
9 :
założenie - przekrój ostrosłupa jest trójkątem prostokątnym, w którym kąt prosty znajduje
się pomiędzy ramionami trójkąta
teza - przeciwprostokątna tego trójkąta będzie miała długość a
√2
oznaczenia : ramię trójkąta - a
podstawa (nasza przeciwprostokątna) - d
zgodnie z założeniem:
d
2 = a
2 + a
2
d
2 = 2a
2
d = a
√2
ale d to równocześnie przekątna podstawy, która ma rzeczywiście długość a
√2
tak więc nasz przekrój jest trójkątem prostokątnym

dalej to już jak w pierwszym - mamy kąt przy wierzchołku = 90
o itd

mam nadzieję, że już bardziej przejrzyście się zrobiło
5 gru 14:37
Monik: ale Cię wymęczyłam

Ale bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo dziękuję, szepne
Mikołajowi o jakiś ekstra prezent
5 gru 14:40
karloz: spoko - jeśli zrozumiałaś to już mam prezent
5 gru 14:42