trojkąt
Hania =): Promień okręgu wpisanego w trojkat rownoboczny jest rowny 6.
a) oblicz obwod tego trojkata
b) oblicz tangens kąta α−=<DAB, gdzie D jest punktem dzielącym bok BC tego torjkąta w stosunku
1:3, licząt od wierzchołka.
11 kwi 16:46
Marcin:

a) korzystasz z właściwości − okrąg wpisany w trójkąt równoboczny ma środek w 1/3 jego
wysokości. Następnie obliczasz długość boku trójkąta ze wzoru h = a
√3 / 2
Może teraj pójdzie Ci łatwiej
11 kwi 17:44
Hania =): no niebardzo...
11 kwi 18:43
Marcin: a)
1/3h=6
h = 18
18= a*
√3 /2
a = 12
√3
b) ... wierzę w Ciebie

Tylko sprawdź czy na pewno dobrze przepisałaś treść pytania.
11 kwi 19:38