Mat: rozwiąż układ równań z parametrem m:
x + 2y = 1
3x + 5y = m
jak się dobrać do tego m?
4 gru 21:33
Mycha:
x+2y=1 /*(-3)
3x+5y=m
-3x-6y=1
3x+5y=m
-------------
-y=1+m
y= -1-m
x=1-2y
x=1+2+2m=3+2m
po prostu masz wartosci x i y w funkcji m
4 gru 21:43
toof1k: wszystko pięknie tylko obliczenia nie tak
-3x-6y=-3
3x+5y=m
---------------
-y=-3+m
y=3-m
x=1-2y
x=1-2(-m+3)=2m-5
12 mar 22:16
toof1k: wszystko pięknie tylko obliczenia nie tak
-3x-6y=-3
3x+5y=m
---------------
-y=-3+m
y=3-m
x=1-2y
x=1-2(-m+3)=2m-5
12 mar 22:18
%253Cpre%253E%253Cb%253Etoof1k%253A%253C%252Fb%253E%2520wszystko%2520pi%25C4%2599knie%2520tylko%2520obliczenia%2520nie%2520tak%250A%250A-3x-6y%253D-3%250A3x%252B5y%253Dm%250A---------------%250A-y%253D-3%252Bm%250A%2520y%253D3-m%250Ax%253D1-2y%250Ax%253D1-2(-m%252B3)%253D2m-5%250A%253C%252Fpre%253E
12 mar 22:18