Funkcja kwadratowa
Rina:
Rozwiąż równanie x2 + 12x + 4 = 0 metodą dopełniania do pełnego kwadratu.
Z góry dziękuję za pomoc
11 kwi 15:55
ak1: x2+12x+36−36+4=0
(x+6)2=32
x+6=±√32
x=±4√2−6
x1=4√2−6
x2=−4√2−6
11 kwi 16:25
Rina: a taki przykład: x
2 + 12x + 3 = 0
11 kwi 16:32
ak1: x2+12x+36−36+3=0
wiesz po co wstawiłem te czerwone cyferki?
11 kwi 16:38
Rina: Niezupełnie. Nie za bardzo rozumiem to zadanie, nie było mnie na tych lekcjach. A nauczyciel
nieumiejętnie tłumaczy.
11 kwi 16:39
ak1: To równanie należy tak przekształcić aby otrzymać kwadrat sumy (x+b)2 z wyrazów x2+12x
dlatego dodałem 36 wtedy x2+12x+36=(x+6)2
aby nie zmienić watrości równania musiałem odjąć 36
11 kwi 16:51
Rina: Dzięki wielkie.
11 kwi 16:51