aneczka: Czy pomoże mi ktoś w tych zadaniach? Proszę

Nie jestem pewna jak je zrobić.
1: Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 4cm x 5cm. Objętość walca, gdy dłuższy
bok prostokąta jest wysokością, jest równa:
a)15 π cm
3
b)20 π cm
3
c)25 πcm
3
d)30 πcm
3
2:Na wykonanie czapki górniczej (w kształcie walca) o wysokości 20cm, pasującej na głowę o
obwodzie 30πcm potrzeba:
600cm
2
825cm
2
600πcm
2
825πcm
2
3. 3 litry soku rozlano do szklanek o pojemności 200cm
3 każda. Ile szklanek napełniono tym
sokiem?
a)1
b)15
c)150
d)3
11 kwi 15:55
Kejt:
1. V=π*r2*h
h=5
r=4/2
2. Pb=2*π*r*h + pole jednej podstawy. czyli πr2
h=20cm
2πr=30π
3.
3l=3dm3
1dm3=1000cm3
11 kwi 16:04
Berta:

ad.1
r=2cm
H=5cm
V=π(2cm)
2*5cm=20πcm
3
11 kwi 16:05
Kejt: ojj no.. niech się trochę wysili..
11 kwi 16:06
aneczka: wyszło mi w 1: 20 π cm3
w2: 825 πcm2
w 3 : 15
Dobrze ?
dziekuję za wskazówki
11 kwi 16:15
Kejt: mhm. dobrze
11 kwi 16:18